You have reached a place that I call my asylum: a methaphorical expression of my inner World, full range of emotions with its fears and doubts, it's angels and demons and all the characters inhabiting it.

2010. december 29., szerda

Illusztrációk-Az ember tragédiája-tus rajz

II. szín:
A paradicsomban
Ádám és Éva bűnhődnek: kiűzetnek a Paradicsomból.


részlet


 IV. szín:
Egyiptomban
Ádám nagyhatalmú fáraó, de nem boldog. Lucifer a minisztere. A fáraó piramisát építik, amikor halálra korbácsolnak egy rabszolgát. "Milljók, egy miatt" - mondja utolsó szavaival. A rabszolga felesége, Éva is a nép jajszavára irányítja a fáraó figyelmét. Ádám-fáraó magához emeli a trónra Évát, leállítja az építkezést, a rabszolgákat pedig felszabadítja. Lucifer a lépcsőn leguruló múmiára mutatva jelzi, mennyit is ér az örök dicsőség. A fáraóban megfogalmazódik a szabad állam eszméje.


 részlet


VI. szín:
Rómában

A hanyatló birodalmi fővárosban az előkelők (Ádám-Sergiolus, Éva-Júlia, Lucifer-Miló) dorbézolnak, hajszolják az élvezeteket, miközben pestis pusztít az utcákon. Az események tragédiába torkollanak. Lucifer behív egy temetési menetet az utcáról. Hippia "kéjhölgy" megcsókolja a pestises halottat. Péter apostol megátkozza az elpuhult nemzedéket, megjósolja Róma bukását és meghirdeti a keresztény testvériséget, így megkereszteli a haldokló Hippiát is. A megcsömörlött Ádámot most ez az új eszme lelkesíti.
 

 részlet


VIII. szín:
Prágában

Ádám Keplerként udvari csillagász tudományába menekülne, de a császár, II. Rudolf áltudományát kell szolgálnia, ugyanakkor a nagyra vágyó feleségének is mindent elő akar teremteni. Borbála-Éva azonban hűtlenséggel "fizet" neki. Kepler bort iszogatva elalszik, és meghallja a "jövő dalát". Magát a forradalmi Párizsba álmodja. 


részlet


XII. szín:
Falanszter udvara

A jövőben jár Ádám. A tudomány célszerűsége uralkodik a falanszterben, mert a föld természetes erőforrásait az emberiség már kimerítette. A társadalomban a tudósoké a vezető szerep. Az ember csupán egy szám. Luther, Cassius, Plátó és Michelangelo büntetést kap, mert nem végeztek hasznos munkát. A falanszter a múzeumba száműzte a művészetet és a családot. Koponyaalkatuk alapján döntenek a gyermekek jövőjéről, elveszik anyjuktól és a falanszter neveli fel őket a társadalom javára. Éva gyermekére is ez vár, amikor Ádám ezt meg akarja akadályozni. A tudósok szerelmüket is "őrülésnek" tartják, így Ádámot csak Lucifer közbeavatkozása menti meg. 


 részlet


 XIII. szín:
Az űr

Ádám újra csalódott. Most szabadulni akar a földi léttől is. Ám felismeri a jeges űrben helyzetét: "Szerelem és küzdés nélkül mit ér a lét." Lucifer győzni látszik az ember felett. A Semmibe taszítja Ádámot, amikor a Föld szelleme közbelép. Ádám visszatér tehát, hogy folytassa harcát az új eszmékért, hiszen "az ember célja e küzdés maga".

részlet 



2010. december 26., vasárnap

Téli séta Alexel

Tél a Budakeszi Erdőkben